Sjung från hjärtat och hitta rätt tempo

Det skrivs och talas mycket om pulsträning och att befinna sig i olika zoner för att få olika resultat. Men hur vet man var man ligger om man inte har en pulsklocka, eller om man har råkat glömma den hemma. Vi tipsar dig om hur du kan sjunga dig i toppform.

Forskning vid University of Wisconsin i USA har visat att det finns ett ganska starkt samband mellan förmågan att prata eller sjunga samtidigt som man tränar, och hur intensivt man tränar. Enkelt uttryckt: ju hårdare du tränar desto mer syre kräver kroppen desto sämre blir din skönsång. Uttal, melodi och takt påverkas nämligen starkt när man löper rakt in i mördarbacken.

Fettförbränning (60-70 % av maxpuls)

Att sjunga är inga problem. Du bränner av hela Idas sommarvisa utan problem och har du en träningskamrat kan du tala obehindrat med denne. Träningen är mycket lätt och passar bra för uppvärmning eller återhämtning.

Uthållighetsträning (70-80 % av maxpuls)

Andhämtningen blir något tyngre och du får svårt att hålla ut på de långa tonerna. Sista versen blir kämpig och melodin får stryk här och var, men orden är fortfarande tydliga. Att prata går fortfarande helt okej.

Konditionsträning (80-90 % av maxpuls)

Nu håller du ett högt tempo. Texten kommer ut stötvis och melodin tappade du någonstans i förra uppförsbacken. Bara att nynna är ett problem, och konversationen med en eventuell träningskamrat begränsas till bara de mest nödvändiga grymtningarna.

Maxträning (90-100 % av maxpuls)

Detta tempo är omöjligt att hålla under en längre period, och uppnås till exempel vid intervallträning. Musklerna fylls med mjölksyra och det krävs ett riktigt tränat öra för att kunna urskilja det gurgel som undslipper dina läppar mellan de snabba och ansträngda andetagen. Du är rejält trött, och Idas sommarvisa är förmodligen det sista du har i tankarna just nu.

En reaktion på “Sjung från hjärtat och hitta rätt tempo

  1. Pingback: Hälsoprodukter | Stegräknaren hjälper dig att hålla formen

Kommentera