Så får du fram din maxpuls

All pulsträning utgår från att du känner till din maxpuls. Men vad är egentligen maxpuls? Och hur får man fram den? Här får du svar på dina frågor.

Vad är maxpuls?

Vad ens verkliga maxpuls är, är förstås omöjligt att veta. För att ta reda på det skulle man behöva pressa sig till hjärtstillestånd, något vi inte rekommenderar. När man talar om maxpuls talar man istället om den maximala puls man kan uppnå vid mycket tung ansträngning.

En tumregel för maxpuls är att man ska ta 220 minus sin ålder. Är man 30 år ska maxpulsen alltså ligga kring 190 slag/minut. En annan tumregel är att man ska ta 205,8 minus (0,685 x ålder). En trettioåring ska då ha en maxpuls kring 185 slag/minut. Problemet med dessa tumregler är att de inte stämmer. Forskning har visat att maxpulsen mellan två lika tränade personer i samma ålder kan skilja så mycket som 60 slag/minut! Bäst är alltså att du själv mäter upp din egen maxpuls, och inte litar på gamla teorier som tyvärr lever kvar framförallt inom skolidrotten.

Såhär mäter du din maxpuls

För det första behöver du förstås en pulsklocka eller annat hjälpmedel som visar vilken puls du har, och gärna också mäter och sparar din högsta puls automatiskt. För det andra kan det vara bra att veta att det alltid är enklast att nå sin maxpuls i det träningsområde man är aktiv inom. Om du löper ofta och mycket ska du inte sätta dig på cykeln för att mäta maxpuls. Om du är van vid spinning är det i spinningsalen mätningen ska ske, inte i bassängen osv.

Det vanligaste sättet att komma upp i maxpuls är att stegvis öka intensiteten. För en löpare kan det följande fungera bra:

  • 2 minuters snabb promenad
  • 2 minuters lätt jogg
  • 2 minuters snabb löpning
  • 1 minuts lätt jogg
  • 2 minuter (eller så länge man orkar) snabb löpning i brant uppförsbacke

Det är viktigt att man tar ut sig, känner du att du har mer att ge efter de sista två minuterna så stanna för all del inte. Upprepa gärna testet några gånger för högre träffsäkerhet, speciellt om du känner att du kunde ha gett mer.

En reaktion på “Så får du fram din maxpuls

  1. Pingback: Hälsoprodukter | Pulsklockan - din vän på vägen

Kommentera