Quinoa, det sydamerikanska superfröet

QuinoaQuinoa är ett frö som har använts sedan urminnes tider i Sydamerika. Till Sverige kom det för några år sedan som en konsekvens av att bulgur och couscous blev stora succéer. Det är inte svårt att förstå varför vi svenskar älskar dessa exotiska fröer och korn: jämfört med den svenska nationalknölen potatis erbjuder de nya alternativen helt nya smaker, upplevelser och möjligheter. Och nyttigast av dem alla är just quinoa.

Näringsinnehåll

Så vad är det som gör quinoa så speciellt? För det första är proteininnehållet överlägset de andra sorterna. 100 gram quinoa innehåller 13,1 gram protein, mer än 20 % så mycket som bulgur och nästan dubbelt så mycket som vitt ris! För det andra innehåller superfröet enorma mängder järn jämfört med konkurrenterna. Hela 9,3 mg ryms i 100 gram quinoa, att jämföra med 4,7 mg i bulgur och klena 1,2 mg i ris. Quinoa är därför en utmärkt järnkälla. Lägg därtill sunda mängder kostfibrer och vitaminer så förstår man snabbt hur den sydamerikanska basfödan har lyckats erövra världen.

Grundrecept

Att tillaga quinoa kan kännas lite knepigt och omständligt första gången, men man får snart upp snitsen. Läs alltid instruktionerna på förpackningen noggrant, då en del quinoa bör tvättas eller sköljas innan den hamnar i kastrullen. Det beror på att fröna har en skyddande hinna som omger och skyddar kärnan. Då denna smakar ganska bittert är sköljningen viktig.

Sedan är det bara att hälla i 100 gram quinoa och 2 dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp men sänk sedan värmen och puttra under lock  tills vattnet är borta (12-20 minuter). Vill du ha lite extra smak kan du lägga i en buljongtärning eller lite flingsalt precis i början.

Smaklig måltid!

Kommentera