PulsklockaAtt fästa pulsklockan runt handleden är för många löpare lika naturligt som att snöra löpskorna. Förutom att den visar vilken tid (och därmed tempo) man håller och vilken puls man har, kan en bra pulsklocka nämligen ge dig en stor mängd olika data som kan hjälpa dig att optimera din prestation och förbättra din träning.

Att använda en pulsklocka är också ett utmärkt sätt att förhindra att man skadar sig eller tränar för hårt. Ofta kan det vara svårt att hålla ett lämpligt tempo, detta kan vara extra sant när man springer tillsammans med andra. Det i övrigt positiva grupptrycket som pushar oss och gör att vi tar i lite extra, kan också vara rent farligt om man envist springer med för hög puls. Den utmattning som följer ökar också risken för överansträngning eller att man trampar snett i spåret. På andra sidan skalan kan en träningskamrat som löper i lägre tempo göra att du springer för långsamt och därmed inte får den träning du vill ha.

En annan fördel med att använda en pulsmätare eller -klocka är att den aldrig ljuger. Du kan inte längre säga till dig själv att ”det där kändes hårt, jag måste ha sprungit kring min absoluta förmåga” när din puls skvallrar om att du hade mycket kvar att ge. Pulsen är ett utmärkt sätt att mäta intensiteten på träningspasset, men för att veta hur hårt man tränar måste man ha koll på  maxpulsen. Du kan läsa mer här om vad maxpuls är och hur man mäter den.

Att tänka på när man köper en pulsklocka

Det finns en stor mängd olika sorters klockor på marknaden idag. Vilken du bör köpa beror dels på hur seriös du är med din träning, dels vilken träningsform du utövar. Om du simmar behöver du ju till exempel en vattentät klocka, och om du till exempel orienterar eller terränglöper kan GPS vara en bra funktion. Här är en lista med några saker du bör tänka på:

  • Stoppur. Ett måste för att du ska slippa springa runt med två klockor på armen.
  • Display. En klar och tydlig display underlättar enormt när du är ute och springer, speciellt om du springer på kvällen. Många klockor har en mörk display med ljusa siffror för att spara batteri. Undvik dessa om du ska använda pulsklockan utanför gymmet eller den dagliga promenaden.
  • Larm. För att underlätta din träning kan de flesta klockor larma om du går över eller under ett visst pulsspann. Det hjälper dig att hålla ett jämnt tempo utifrån vilket mål du har med träningen.
  • Minne. Många pulsklockor ger dig möjlighet att spara och föra över dina resultat till din dator. På det sättet kan du mäta och hålla koll på dina framsteg. Tumregeln är att ju dyrare klocka desto mer minne, men du bör också fråga dig hur många funktioner du egentligen behöver.

Vad som är viktigt för dig beror som sagt mycket på varför du köper klockan. Vill du bara få reda på din högsta och lägsta puls samtidigt som du mäter tiden finns det bra klockor för några hundringar. Kräver du mer avancerade funktioner som kanske GPS, barometrisk höjdsensor, kaloriräknare och kadens (stegfrekvens per minut) får du vara beredd på att öppna plånboken. Sådana klockor kan nämligen kosta från en tusenlapp och uppåt.

Oavsett vad du väljer tycker vi att alla som löper, cyklar eller simmar för att förbättra sin prestation bör ha en pulsklocka på handleden. Bara den minskade skaderisken är skäl nog, men när den dessutom låter en optimera sin träning finns det få ursäkter kvar för att inte investera i en!

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärna

Köpa pulsklocka

Pulsklockor kan köpas i de flesta sport- och motionsbutiker, men det kan även löna sig att kolla på nätet då priserna generellt ligger lite lägre där. Vi gillar att rekommendera Sporttema för att de erbjuder tre års garanti, 30 dagars öppet köp och dessutom har lägsta prisgaranti. Men du kan även kolla in till exempel Stadium och Intersport.

2 Replies to “Pulsklockan – din vän på vägen”

Lämna ett svar