Bokrecension

Fredrik Paulún – Viktminskning utan träning

Fredrik Paulún är mannen som introducerade GI-konceptet för svenskarna, och nu är han även aktuell med sin isodiet. Hans metoder och rekommendationen handlar sällan om snabba bantningskurer och kortvariga resultat, utan om basala ändringar i vår kosthållning som gör att vi får ett optimalt energiintag.

Viktminskning utan träning börjar med ett bra citat:

”Jag började banta och svor nykterhetseden – på två veckor förlorade jag fjorton dagar”

Vi gillar citatet eftersom det så ofta stämmer. Hur många gånger har man inte hoppat på en diet, bara för att efter två veckors lidande och självplågeri hoppa av? Sedan dröjer det ungefär två veckor till innan de tappade kilon man led så mycket för är tillbaka, inte sällan i sällskap med några till.

Den här boken är lättläst och bra uppbyggd. Kapitlen är korta och uppdelade så att man snabbt kan hitta just det ämne man söker. Innehållet är fullt av konkreta råd och tips för hur man ska kunna lägga om sin kost och sina vanor utan att vardagen blir för svår. Samtidigt visar Paulún att han menar allvar: är man seriös i sin vilja att leva sundare håller det inte att fortsätta festa två dagar i veckan bara för att man äter gröt till frukost.

Trots att boken heter Viktminskning utan träning så får läsaren många tips på vardagsmotion och hur vi med lite vilja snabbt kan få in mer energikrävande rutiner i vår vardag. Att ta trapporna istället för hissen är ett slitet men effektivt tips och Paulún rekommenderar också aktiviteter för en mer aktiv fritid. Och visst kan det låta roligare att spendera lördagen med att plocka svamp eller ro ut och fiska, än att bara sitta hemma framför teven? Titeln till trots ägnas också ett ganska långt kapitel åt olika träningsformer.

Paulún ger oss många tips på vad vi ska äta, hur vi ska äta, och när vi ska äta det. Dessutom bjuds läsaren på flera ”exempelveckor” framåt slutet av boken. utöver ett kapitel om dietgodis och smala snacks (som även ger många bra och inspirerande tips). Boken passar bra för dem som klarar sig med generella regler och riktlinjer, samt vill förbättra sin hälsa långsiktig. För den som snabbt behöver komma i form till bröllopet eller utlandsresan kan dock andra böcker passa bättre.

Allt som allt är detta i våra ögon en läsvärd bok som påminner oss om att en sundare livsstil och bättre vanor i många fall är bättre för vår hälsa än snabba dieter och kurer. Vi tycker även om att Paulún inte bara berättar hur vi ska göra saker, han ber oss även tänka på varför, och även om boken har några år på nacken är innehållet lika sant och relevant idag.

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnatom stjärna hälsoprodukter

Kommentera