Päron

päronsorter

Ofta när man talar om ”superfrukter” glider tankarna iväg mot exotiska och färglada frukter och bär, helst handskördade av en solbränd urinvånare med brett leende, varsamt förpackade och skickade över halva världen för vår njutning. Nu är det förstås sant att många tropiska frukter innehåller kostfiber och antioxidanter, men något man tenderar att glömma är våra klassiska svenska frukter! Dessa är ofta minst lika nyttiga som sina sydliga släktingar, kan odlas i trädgården och behöver inte skeppas över världshav för att nå vår fruktdisk.

Päron är en bra fiberkälla, och innehåller dessutom många olika vitaminer och mineraler i bra mängd. Päron är de minst sura av vanliga frukter, så de rekommenderas till både barn och vuxna som lätt får halsbränna. Ett australiensiskt projekt om inverkan av livsmedel på astma fann att päron (tillsammans med äpplen) skyddade ungdomar dels från astmaattacker, och dels från att utveckla astma. Och trots att all mat kan orsaka allergi, är päron sällan allergiframkallande. Värt att nämna är att röda päron, som Red Bartlett och Red Anjou innehåller mer antioxidanter i form av antocyaniner, än sorter med annan färg.

Näringssammansättning

100 gram päron (ungefär en halv frukt) innehåller
52-55 kcal
83 g vatten
15 g kolhydrater
0,35 g protein
0,3 g fett
3 g kostfiber
5 mg C-vitamin
10 mg kalcium
8 mg magnesium
126 mg kalium

Odla, köpa och äta päron

Päron odlas i svalt tempererade områden över hela världen. Det finns många olika varianter, och då dessa mognar olika tidigt går det att äta färska och närodlade päron under hela sensommaren och in på tidig höst. Päron som mognar på trädet kan ibland utveckla mindre aptitliga stärkelsekristaller, så de plockas ofta när de är något omogna, och får istället mogna i lager. Fullt mogna päron blir snabbt dåliga, så de som levereras till butik är oftast lite hårda och omogna när de anländer. Ju mognar ett päron är desto mer antioxidanter innehåller det.

För den som verkligen vill värna om naturen och har tid och plats, kan vi rekommendera ett eget päronträd! De är lättskötta och enkla att plantera (läs mer till exempel här) och så länge man slipper sjukdomar och skadeinsekter ger ett enda päronträd förmodligen mer frukt än hela familjen kan äta tillsammans.

Recept: Pekan och  päronchutney

Ca 0,5 l

0,6 dl hackade pekannötter
2,5 dl äppeljuice
4 kärnade och hackade päron
0,6 dl äppelcidervinäger
1 ½ tsk skalad och hackad färsk ingefära eller ½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
½ tsk senapsfrö
¼ tsk röda pepparflingor

* Rosta pekannötterna på låg-mediumvärme tills de är krispiga. Rör hela tiden och övervaka noga: när de värmts upp kan de gå från bruna till brända på några sekunder! Ta bort dem från pannan och låt svalna på en tallrik.
* Koka upp äppeljuicen. Sänk värmen och låt juicen sjuda tills ungefär hälften har kokat bort (ca 5-10 min).
* Tillsätt päron, vinäger, ingefära, kanel, senapsfrön och peppar till den reducerade juicen.
* Höj värmen igen och koka upp blandningen. Sänk värmen och låt sjuda utan lock under omrörning, tills päronen är mjuka och hela blandningen har tjocknat (ca 20 minuter.)
* Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
* Rör i pekannötterna.

    Förvara i kylskåp i en behållare med lock. Chutney håller sig färsk i kylen i upp till en vecka.