Mängden fysisk aktivitet som du utövar under dagen är sannolikt en av de viktigaste faktorer du kan påverka för att hjälpa dig få en god sömn på natten. Ju mer aktiv kroppen är under dagen, desto mer sannolikt är det att du koppla av på natten och somna snabbare. Med regelbunden motion kommer du att märker många att sömnkvalitet förbättras, och att övergången mellan sömncykler och hjärnans olika faser sker lättare och mer regelbundet.
Genom att aktivera dig fysiskt under dagen, kan det också vara lättare att hantera stress och oro i ditt liv. Forskning och studier visar att det finns ett direkt samband mellan hur mycket man motionerar och hur vi känner efteråt. Du bör försöka öka din fysiska aktivitet under dagen. Målet är att ge din kropp tillräckligt stimulering under dagen så att du inte är full av energi på natten.
Din kropp kräver ett visst mått av fysisk verksamhet för att hålla fungera på ett bra sätt. Det är också viktigt att notera att du inte bör träna eller göra något annat stimulerande tre eller fyra timmar innan du går till sängs. Den ideala träningstiden är under sen eftermiddag eller tidig kväll, gärna påväg hem från jobbet. Du vill vara säker på att du förbrukar din fysiska energi långt innan det är dags för kroppen att vila och förbereda sig för sömn.
Som vanligt gäller rådet att du bör försöka motionera minst tre gånger i veckan, och minst hålla igång 20 minuter per pass (men självklart gärna mer än så). Det kan vara så enkelt som promenader, huvudsaken är att du gör något. Om du föredrar, kan du förstås gärna inkludera mer ansträngande aktiviteter som löpning i ditt veckoschema också.
Målet här är att öka din hjärtfrekvens och stärka kapaciteten i dina lungor. Genom att motionera regelbundet kan du både förbättra din hälsa och sömn, och kanske även må bättre psykiskt.
Utöver löpning och promenader finns det flera andra fysiska aktiviteter som du kan lägga till dina dagliga livet för att öka din fysiska aktivitet. Om du kämpar med sömnen, fungerar ofta lite hårdare fysisk konditionsträning bäst. Ditt mål med träningen är att öka mängden syre som kan tas upp i blodet. Sammantaget finns det många typer av konditionsträning för dig att välja mellan. Pulshöjande aktiviteter som exempelvis löpning, cykling, dans, aerobics och rephoppning är alla bra alternativ.
Det finns också andra övningar som kan hjälpa dig att lösa dina sömnproblem, även om du inte kan ge dig ut i löparspåret eller knyta på dig boxningshandskar.
Yoga
Yoga består av en rad övningar som har en stimulerande effekt på nervsystemet, speciellt hjärnan. Yoga använder andningstekniker och ställningar som ökar blodcirkulationen till hjärnan, något som sägs främja regelbunden och lugn sömn. Det finns många varianter av yoga, men oavsett vilken du väljer att utöva finns det goda chanser att den hjälper dig att slappna av och sänka stressnivåerna.
Tai Chi
Tai Chi är en gammal träningsform med fokus på andning och rörelse, som utvecklades för mycket längesedan av kinesiska munkar. Rörelserna utförs är långsamma och precisa, vilket är perfekt om du lider av muskel- eller ledvärk, eller om du av andra anledningar inte känner dig bekväm med konditionsövningar. Forskning har visat att Tai Chi kan hjälpa mot sömnlöshet, eftersom övningarna främjar avslappning.
Om du inte har tid att träna regelbundet, bör du försöka smyga in lite mer vardagsmotion i ditt schema. Om möjligt bör du ta trappan istället för hissen, parkera bilen runt hörnet och gå den sista biten… Ja du har säkert hört det förr, alla de små saker som tillsammans faktiskt gör en skillnad. Prova! Och se om du inte kan förbättra både hälsa, humör och sömn.