Magnesium, ett mästerligt mineral

Magnesium är ett mineral som är nära förbundet med idrott och hälsa. I maten vi stoppar i oss finner vi bland annat magnesiumkarbonat som ett klumpförebyggande medel med kortnamnet E504, men det är kanske främst inom klättring och tyngdlyftning som detta vita pulver kommer till mest nytta. Det som ofta går under benämningen ”krita” är nämligen just magnesiumkarbonat, och användning ger torrare händer och bättre grepp.

I kroppen fungerar magnesium som ett essentiellt, livsnödvändigt, mineral. Det behövs för att cellerna ska kunna utvinna energi ur kolhydraterna, och är också nödvändigt för att stabilisera DNA-molekylen. De positiva effekterna är svåra att överskatta, och man vet att mineralet även har stor betydelse för enzymbildning och muskelavslappning. Även cellmembran och nerver fungerar bättre med rätt mängd magnesium i kroppen.

Bra magnesiumkällor

Rekommenderat dagligt intag är 280 mg för kvinnor och 350 mg för män. Magnesium finns i varierande mängd i nästan all vår föda, och förekommer i spannmål, potatis, kött och mejeriprodukter. Även hårt vatten kan innehålla magnesium, medan mjukt vatten saknar det. Personer med nedsatt njurfunktion bör vara försiktiga med att överdriva sitt magnesiumintag. För en fullt frisk människa är det dock  svårt att överdosera då överskottet försvinner ut med urinen.

Magnesiumbrist

Magnesiumbrist påverkar kroppen negativt på flera olika sätt. Ett vanligt symptom är muskelspasmer, och kopplingar har gjorts till bland annat migrän, benskörhet, hjärtinfarkt, benskörhet och hämmad tillväxt. Även om akut magnesiumbrist är ovanlig är det alltså mycket som talar för att detta är ett mineral som man bör tillgodogöra sig i tillräckliga mängder.

Vi förlorar extra mycket magnesium när vi dricker kaffe eller alkohol, och när kroppen utsätts för stress under längre tid. En brist kan märkas tidigt genom att det ”pirrar” i ben eller händer under långa stunder med jämna mellanrum.

Bra att veta

* Extra magnesium ska inte ges till små barn eftersom dessa har svårare än vuxna att göra sig av med ett eventuellt överskott.

Köpa magnesiumtillskott

Magnesium är en vanlig komponent i många multitillskott, men går även att köpa för sig. Det passar kanske framför allt dig som känner att du kan lida av magnesiumbrist, men inte brist på andra vitaminer och mineraler. Vi rekommenderar magnesiumtillskott ifrån Gymgiganten. Det innehåller både organiskt och oorganiskt magnesium vilket borgar för ett bra intag.

En reaktion på “Magnesium, ett mästerligt mineral

  1. Pingback: Hälsoprodukter | Gojibär – lika goda som nyttiga

Kommentarer inaktiverade.