Per Ove Lind – Maten som botar : minska risken för sjukdomar och håll dig frisk

Per Ove Lind är författare och allmänläkare. Han har publicerat flera böcker kring ämnet functional food, eller smart mat, det vill säga mat som har andra nyttiga egenskaper än att enbart ge oss näring och mättnad. I den här boken, som känns ganska allmänt hållen, tar han upp olika råvaror, kryddor och örter som har bra effekter på vårt immunförsvar.

Boken är intressant och pedagogisk. Vi får på ett bra sätt lära oss mer om några av de råvaror som är särskilt effektiva när det kommer till att hålla sig frisk och undvika sjukdomar som cancer, magbesvär och till och med alzheimers. Även den som gillar tabeller och recept får sitt lystmäte och bland annat blåbär, avokado och broccoli framhävs som extra nyttiga.

Det är även intressant att stor plats ges åt våra vanliga, men idag kanske lite bortglömda, kökskryddor och -örter. Numera är det ju så enkelt att bara hälla lite grillkrydda, full av smakförstärkare och e-ämnen, på maten för att få den att smaka bra. Lind avslöjar att de flesta av våra örter, som kummin, anis och fänkål faktiskt har medicinska egenskaper och från början användes som naturläkemedel.

För den som har bra koll på sin kosthållning kan kanske denna bok kännas något basal. Att blåbär och avokado är nyttigt kan för de flesta knappast komma som en överraskning. Kanske beror det på att medvetenheten kring functional food har ökat sedan originalversionen av boken kom ut 2001. Men om du tillhör dem som har läst vår artikel ”5 matvaror som boostar ditt immunförsvar” och känner att du vill lära dig mer om ämnet, kan vi verkligen rekommendera Maten som botar.

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnatom stjärna hälsoproduktertom stjärna hälsoprodukter

Köpa boken

Boken kan köpas på flera ställen, du hittar den bland annat på Bokus och Adlibris. Jämför villkoren för att få bästa pris!

Lämna ett svar