Kosttillskott

Kosttillskott fakta

Kosttillskott är, precis som namnet antyder, ämnen man äter i tillskott till den vanliga kosten. Dessa kan aldrig ersätta en balanserad kosthållning, men kan mycket väl hjälpa till att fylla på i kroppens reserver. På det viset kan vi undvika brist av ämnen som vi annars kan ha svårt att få tillräckligt av genom vårt dagliga matintag.

Ett kosttillskott kan bestå av exempelvis vitaminer, mineraler, örter eller aminosyror. De varianter av dessa som ingår i tillskotten är ofta sällsynta och Kosttillskotträcker sällan till i den mat vi får i oss om vår diet av mycket snabbmat eller färdigrätter. Syftet med kosttillskott kan variera. Vissa tar det som ersättning för vad de förlorar genom undermålig kost, andra äter tillskott för att påskynda sin viktminskning, medan många som tränar intar extra aminosyror och antioxidanter för att påskynda muskeltillväxt och återhämtning efter träning.

Vetenskapen kring ämnet rör sig hela tiden framåt och nya rön presenteras varje år. Ibland är resultaten oklara: en del studier har påvisat att vitamintillskott kan förbättra våra dagliga prestationer, andra menar att de inte har sådana effekter. Klart är dock att vitaminbrist påverkar kroppen negativt och kan leda till ett flertal allvarliga sjukdomar.

Kosttillskott styrketräning

Andra studier kring träning, prestation och muskeltillväxt gör till exempel gällande att kosttillskott inte är nödvändiga för bra resultat, men att de kan påskynda återhämtning och öka prestationsförmågan, varför de kan sägas göra en skillnad för den som tränar seriöst. För någon som tar en joggingtur två gånger i veckan är det dock knappast nödvändigt att inta kreatin och grenade aminosyror.

Vilka kosttillskott du behöver vet i slutändan bara du själv, men vi på Hälsoprodukter hoppas här att vi kan ge dig den information du behöver för att kunna fatta välgrundade beslut.

Artiklar om kosttillskott

CLA

Järn – lagom är bäst

Kalcium – med benhårda fördelar

Kostfiber håller magen i trim

Kreatin

Magnesium, ett mästerligt mineral

Zink – mer än bara sårläkning

Kommentera