Kettlebells – träna som ryska armén

Kettlebell/giryaKettlebells, eller girya som det heter på ryska, är en träningsform som länge har praktiserats av ryska armén och dess specialförband. En del tyder på att den går så långt tillbaka som 1700-talet, men det är främst i Röda armén som den har använts som militärt träningsredskap. Sakta men säkert spred den sig till västerländska elitförband som såg fördelarna med smidig och effektiv styrketräning, och numera finns det knappt något gym kvar som inte har kettlebells i arsenalen.

Till skillnad från traditionell styrketräning som fokuserar på att isolera muskler för att träna dem maximalt, syftar träning med kettlebells till att aktivera flera muskelgrupper samtidigt och på det sättet få kroppens delar att arbeta tillsammans. Detta passar väl in i den dynamiska träning som blir alltmer populär, och kettlebells är ett vanligt inslag i till exempel CrossFit.

Övningarna är enkla att förstå sig på och lära sig, och trots att det kan kännas konstigt att svinga en 20-kilos järnklump ovanför huvudet, är skaderisken faktiskt låg sålänge man utför rörelserna rätt. Kettlebells är också utmärkta att träna med hemma, ett tiominuterspass per dag räcker långt!

Styrka

Träning med kettlebells är primärt styrketräning, men den kan mer liknas vid tyngdlyftning än exempelvis bodybuilding i vilken man försöker isolera musklerna. Övningarna som används är nämligen ofta flerledsövningar, vilket innebär att du aktiverar flera av kroppens större muskler i samma rörelse. Träningen är mycket explosiv vilket ger styrka och hastighet, och många av övningarna är också funktionella. Det innebär att du tränar upp ”vardagsstyrkan”, något som ibland kan vara svårt att göra med hjälp av maskiner.

Uthållighet och kondition

Kettlebellträning är känd för att vara riktigt svettig, oavsett om man gör den hemma eller går på ett pass. Det beror på att många av kroppens större muskelgrupper sätts i konstant och hårt arbete, något som garanterat höjer pulsen. Träningsformen är högintensiv vilket gör att du ligger i en hög pulszon, så var inte förvånad om du finner dig själv kippandes efter andan efter några minuter. Muskeluthålligheten påverkas också positivt, vilket innebär att du orkar med fler repetitioner innan mjölksyran kommer.

Koordination och smidighet

Det är här som kettlebellträning ger verkliga fördelar! Kroppens muskler lär sig att samarbeta på helt nya sätt när du genomför nya övningar. Eftersom fler muskler kan samarbeta bättre förbättras kroppens styrka/vikt-ratio och allroundstyrkan ökar. Samtidigt ger övningarna en viss smidighet eftersom det inte handlar om statiskt arbete i en maskin, utan svingande med fri vikt. Även de mikromuskler som styr balansen aktiveras eftersom redskapet är utformat för att skapa en hävstångseffekt.

5 fördelar med kettlebells

  • Funktionell träning som ger ökad styrka i vardagssituationer
  • Tidseffektiv träning som snabbt aktiverar många stora muskler
  • Tränar styrka, uthållighet, koordination och smidighet
  • Skonsam styrketräning med relativt låg skaderisk
  • Enkelt att utföra hemma!

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärna

Köpa kettlebells

Att ha kettlebells hemma är ett utmärkt sätt att få in lite effektiv träning i vardagen. De tar betydligt mindre plats än ett löpband eller till och med hantlar, och antalet övningar man kan utföra är närmast obegränsat! Dessutom är de extremt billiga jämfört med fria vikter, ungefär en tiondel av priset jämfört med hantlar. Vi kan rekommendera kettlebells frånträningspartner.se, de kommer med en en tränings-DVD som visar grundövningar och ger förslag på olika träningsprogram vilket är en stor fördel för den som vill träna hemma.