Kalcium – med benhårda fördelar

De flesta av oss känner till mineralet kalcium mycket väl. Från barnsben blir vi uppmanade att dricka mjölk och äta ost just för att de innehåller höga mängder av detta benbyggande mineral. Och faktum är att vårt kalciumbehov inte minskar när vi blir äldre: som barn behöver vi ca 500 milligram, och som vuxna ökar vårt behov till ungefär 800 milligram per dag för att vi ska må optimalt. Skulle man råka hamna under värdet under en dag eller till och med under någon månad, är inte det hela världen. Men långvarig kalciumbrist kan leda till osteoporos, benskörhet, eftersom vårt skelett består av just kalcium.

KalciumtabletterTill skillnad från många andra mineraler och kosttillskott är kalcium mycket svårt att överdosera, och man kan i teorin inta tio gånger så mycket kalcium som rekommenderat i flera veckor utan att drabbas av några allvarligare biverkningar. Detta är dock inte något vi rekommenderar, känsligheten varierar från person till person. Ett överdrivet intag av kalcium kan på sikt leda till hyperalcemi och njursvikt. I en normal kost är det dock mycket svårt att nå farliga nivåer, och känner man att man vill få i sig lite extra kalcium är ett tillskott inte farligt så länge man inte överskrider det rekommenderade intaget.

Och det är inte bara vårt skelett och våra tänder som mår bra av kalcium. Den ynka lilla procent av kroppens kalciuminnehåll som inte lagras i benvävnad har en stor betydelse för att våra nerver fungerar som de ska. Kalcium är nämligen en så kallad neurotransmittor, ett ämne som förmedlar de signaler som skickas mellan olika nervceller. Mineralet är alltså viktigt för muskelfunktionen, och inte minst för att hålla igång vårt hjärta. Det spelar också stor roll för blodets koaguleringsförmåga.

Bra kalciumkällor

Kalcium förekommer som sagt i stora mängder i mejeriprodukter som mjölk, yoghurt, fil och framför allt ost. Laktosintoleranta och veganer finner dock bra källor i bland annat quinoa, broccoli, sojamjölk, spannmål och nötter innehåller bra mängder av mineralet.

Veganer och vegetarianer kan också glädja sig åt att forskning tyder på att ett högt intag av animaliskt protein (kött) leder till högre kalciumförluster från skelettet än en kost rik på frukt, grönsaker och spannmål.

Bra att veta

* Kroppen behöver Vitamin A men framför allt Vitamin D för att kunna ta upp kalcium.

* Ett tecken på kalciumbrist är kramp.

* Det är bevisat att personer som äter mycket godis lättare drabbas av benskörhet.

Köpa kalciumtillskott

Kalciumtillskott är billiga och ett enkelt sätt att försäkra sig om att man får i sig tillräckligt av detta viktiga mineral. Vi rekommenderar kalciumtillskott från svenskaTopFormula eftersom det är mycket prisvärt och dessutom innehåller magnesium och D-vitamin. För den som vill vara säker på att bara få i sig vegetariska och organiska ämnen, har vi hittatKalcium veg. kaps på Bodystore som är lite dyrare men i gengäld helt organiska.