Gojibär – lika goda som nyttiga

gojibärDe senaste åren har det talats allt mer och allt högre om supermat och ”functional food”. Superfrukter och superbär har nått dagligvaruhandeln, och gemensamt för dem är att de är lika goda som nyttiga. Ofta innehåller de stora mängder av både vitaminer, mineraler och antioxidanter, och eftersom de innehåller fruktos istället för sackaros är de också mycket skonsammare mot både vikt och blodsocker.

Gojibäret – en svensk klassiker

Ett av de superbär som har slagit stort i både mataffären och hälsokosten är gojibäret. Ofta marknadsförs detta bär som ett mirakelbär från Kina, och även om det i viss mån är sant, så är det en sanning med modifikation. Gojibäret har odlats och använts inom den kinesiska läkekonsten i flera tusen år. Få känner dock till att gojibusken på svenska heter Bocktörne och tillhör samma familj som chilipeppar, tomat och tobak. Busken växer vilt i Sverige men är också populär som trädgårdsväxt.

Energi och näringsinnehåll

Gojibäret är mycket näringsrikt: 100 gram innehåller mellan 270-370 kcal (beroende på var och hur de odlats osv) uppdelade på 68 % kolhydrater, 12 % protein, 10 % fett och 10 % kostfiber. Den största delen av kolhydraterna är såkallade polysackarider, långa sockerkedjor. Dessa påstås ofta positiva effekter på hälsan, men något sådant har aldrig kunnat bevisas vetenskapligt.

Vill man hitta positiva hälsoeffekter bör man istället se till gojibärets vitaminer och antioxidanter, som förekommer i överflöd. C-vitaminhalten är högre än i apelsiner och bäret innehåller också höga halter av bland annat kalcium, järn, zink och magnesium. Det fett som finns är omättat och proteinandelen består av hela 18 olika aminosyror. Andra vitaminer är A, B1, B2, B6 och E, och nog kan man förstå varför gojibär kallas för superbär!

Bra att veta

* Energivärdet kan variera mellan bär från olika regioner, läs noga på innehållsförteckningen om du räknar kalorier.

* Precis som med allt annat ”nytt” ska man inte lita på all marknadsföring. Gojibär är mycket nyttiga, absolut, men de kan inte utföra mirakel. Ta det för vad det är – en bra och god källa till antioxidanter, vitaminer och mineraler som är ett perfekt substitut för godispåsen.

Köpa gojibär

Vi på Hälsoprodukter gillar Bodystore som både erbjuderkonventionella gojibär till ett bra pris, såväl somorganiska gojibär för den miljömedvetne.