promenadAtt ta sig ut på en promenad är ett utmärkt sätt att slippa ifrån vardagens stress. Man kan samla tankarna, njuta av naturen och få massa frisk luft. Att gå är dessutom helt gratis, man behöver varken medlemskap på gym eller en personlig tränare för att promenera.

För dig som vill bränna fett är snabb gång en av de mest effektiva metoder som finns. Samtidigt är den mycket skonsam för kroppen, skaderisken är låg. Muskler och leder mjukas upp och för den otränade kan regelbundna promenader också stärka konditionen. Våra kroppar är anpassade för rörelse, vi har ju faktiskt vandrat upp från Afrika till kalla Norden en gång i tiden!

Hur långt ska man gå?

Folkhälsoinstitutet rekommenderar att man ska gå minst 10 000 steg varje dag. Vad det motsvarar i sträcka är förstås högst individuellt och beror på hur långa steg vi tar, men det brukar ligga kring mellan 7-10 kilometer. Detta innefattar alla steg man tar, mellan sängen och frukostbordet, mellan kontorsstolen och lunchrestaurangen och så vidare. För den som vill förbättra sin kondition gäller det att öka ambitionsnivån något.

För att verkligen få en effekt av promenader utöver en generell hälsoförbättring, finns det några saker att tänka på. Tempot bör inte vara högre än att man kan föra en konversation (eller sjunga!) utan problem, och hjärtfrekvensen ska ligga kring 60-70 % av maxpuls.  Tiden man går bör inte understiga 20 minuter om man vill förbättra konditionen, och antalet promenader i veckan kan vara hur många som helst, dock minst två.

Köp en stegräknare

Vi rekommenderar definitivt att du köper en stegräknare om du inte redan har en. Precis som pulsklockan fungerar nämligen stegräknaren som en opartisk tränare. Det är svårt att säga att man gått så mycket man kunnat under dagen när displayen i bältet visar 4000…

Dessutom kan vetskapen om att man har en stegräknare också sporra en till att gå mer i vardagen. Man kanske tar trappan istället för hissen, man kanske går direkt ner till tågstationen istället för att ta bussen och så vidare. Om man dessutom dokumenterar sina (fram)steg ligger man väldigt nära ett vanligt träningsschema, och för den som inte gillar att gå på gym eller springa i spåret, är detta det bästa alternativet. Man får kanske inte superkondition eller jättemuskler, men man får en regelbunden träning som är bra för hjärtat och bränner fett, kan det bli mycket bättre?

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnatom stjärna hälsoproduktertom stjärna hälsoprodukter

Köpa stegräknare

Stegräknare går att köpa i så gott som alla välsorterade sportaffärer. De finns till och med i vissa mobiltelefoner, och ges ofta bort i samband med tidningsprenumerationer och annat. Vi tycker att man ska vara lite försiktig och åtminstone kolla upp vad det är man får i sådana erbjudanden, i många fall är det bra grejor men ibland är det förstås skräp. Vill du ha en stegräknare av hög kvalitet som är anpassad för just dina träningsbehov kan du kanske finna den påOutnet. De har stegräknare som kostar från hundringen och uppåt, och är en trygg och seriös e-butik med många spännande varor för en aktiv fritid som vi absolut kan rekommendera.