Fem fascinerande fiberfakta

Kostfiber är en grupp av kolhydrater som hyllas av en enig forskarkår, och det med rätta. Definitionen av kostfiber är att de inte ger någon näring, men ändå skapar en mättnadskänsla. Dessutom underlättar de tarmverksamheten och vårt matsmältningssystem. Att de är bra är det ingen tvekan om, men att läsa spaltmeter om kostfiber är kanske inte det roligaste någonsin. Vi på Hälsoprodukter tog oss därför friheten att sätta ihop en liten lista som förhoppningsvis kan göra dig lite klokare i ämnet!

1. Kostfiber kan faktiskt hjälpa till att motverka hetsätande. Alla livsmedel med högt fiberinnehåll tar nämligen längre tid att tugga och smälta, vilket gör att mättnadskänslan ligger kvar längre.

2. Mer fibrer kräver mer vatten. För att hålla igång kostfibernas rörelse genom tarmkanalen, behöver du konsumera en massa vatten. Med fiberrik diet bör du dricka minst två liter vatten varje dag.

3. Fiber kan till skillnad från vitaminer inte kokas ut. När du lagar mat och kokar grönsaker behöver du alltså inte oroa dig för att förlora kostfiber, de stannar snällt kvar i råvarorna. Det kan också vara värt att nämna att frukt och grönsakers kostfiberinnehåll inte bara ligger i skalen, utan även i själva grönsaken.

4. Precis som med allt annat kan det bli för mycket av det goda. Om du äter mer än 50 gram fibrer per dag, kan du drabbas av diarré och uppblåsthet. Dessutom kan ett överdrivet intag störa kroppens upptag av viktiga mineraler.

5. Kostfiber bekämpar sjukdomar. En fiberrik kost kan bidra till att förebygga tjocktarmscancer och hjärtsjukdomar. Fiber hjälper också kroppen att eliminera kolesterol genom att binda det i tarmkanalen. I tusentals år har fiber också använts för att stoppa förstoppning.

Psst!

För dig som vill öka ditt fiberintag och må bättre kan vi rekommendera en riktigfiberbomb från bodystore. Kolla in!