Det livsviktiga vattnet

Den mänskliga kroppen består till ungefär 75 % av vatten. Som du vet behöver allt liv på Jorden vatten för att överleva, och vi människor kan bara överleva i totalt tre dagar utan att få i oss vätska. Tyvärr har dock vatten på senare år ersatts av läsk, saft och andra sockerrika drycker under senare år. Det är beklagligt, eftersom kroppen inte kan känna av de kalorier som finns i dryck på samma sätt som den upptäcker de som finns i mat. Sötad dryck är ett väldigt enkelt sätt att gå upp i vikt. Vanligt vatten är ett mycket bättre alternativ som ger bättre hälsa och ofta också längre livslängd.

Ens personliga behov av vatten kan variera kraftigt från person till person, och påverkas bland annat av vår vikt, kroppstemperatur och mängden träning eller arbete vi utför. Forskning har visat att över 60 % av vuxna inte får den mängd vatten de behöver på daglig basis. Genom att dricka vatten regelbundet är det enkelt att skydda sin kropp från uttorkning, men tyvärr väljer många att dricka just kaffe på kafferasten istället för vatten.

En majoritet av oss väntar dessutom tills vi är törstiga innan vi tar oss för att dricka vatten. Tyvärr är törst inte en bra indikator på vätskebrist: när man börjar känna sig törstig har kroppen redan förlorat flera procent av sina vattendepåer, något som helt klart påverkar prestationen negativt i träningssammanhang. Av den anledningen är det både bättre och enklare att stämma i bäcken och försöka få i sig lite vatten då och då istället.

Mineralvatten, kolsyrat vatten eller bara vanligt kranvatten?

I många länder är dricksvattnet så förorenat, smutsigt eller salt att det egentligen inte kan kallas för dricksvatten. Vattnet sprider smitta och gör folk sjuka, och då är det förstås ett helt godkänt alternativ att dricka vatten på flaska. För oss svenskar finns det dock ingen som helst anledning att dricka ”flaskvatten”. Vårt kranvatten tillhör de bästa i världen, och att tro att tappat vatten från någon källa i Skåne eller Bergslagen är nyttigare för oss, är ganska naivt.

Undersökningar har visat att kontrollen på mineralvatten är sämre än den för kranvatten, och ur en miljösynpunkt är buteljerat vatten en katastrof, speciellt det som kommer från något annat land. Vi rekommenderar därför starkt att du dricker kranvatten, men fyll gärna en flaska och ha med dig under dagen. På så vis ökar dina möjligheter att få i dig lite vatten då och då, och du skyddar din kropp mot uttorkning.