CrossFit – hårdare än hårdast

CrossFit är en relativt ung träningsmetod som syftar till att träna och aktivera hela kroppen. Målet är att man ska förbättra både styrka, kondition, uthållighet och smidighet. Utvecklingen av träningsprogrammet kommer från en övertygelse om att specialisering inte nödvändigtvis är bra. Tyngdlyftare är ofta långsamma och har dålig kondition, långdistanslöpare har inte sällan svaga muskler medan mångsidiga gymnaster och friidrottare har bäst förutsättningar att lära sig nya tekniker och utveckla styrka.

Ett CrossFitpass varar sällan längre än 30 minuter och fokus ligger på intensitet. Tanken är att ett pass med många vilopauser ger en styrka som behöver många vilopauser, och crossfit handlar därför mycket om superset. När man ”supersettar” växlar man utan uppehåll mellan två eller fler övningar utan paus. Övningarna skiljer sig oftast lite åt så att man får chansen att tillfälligt vila upp en muskelgrupp medan man anstränger en annan.

Det säger sig självt att intensiteten under ett CrossFitpass blir mycket hög, och därigenom tränar man också konditionen. Övningarna är ofta klassiska styrkeövningar som till exempel knäböj, marklyft, armhävningar och chins. Skälet till att just denna typ av övningar är vanliga, är att de aktiverar många och stora muskelgrupper. Vilka övningar som kombineras är mindre viktigt, då kroppen ska kunna ta sig an vilken kombination av ansträngning som helst, kan sammansättningen av passen vara närmast slumpmässig.

En annan trevlig sak med denna träningsmetod är att den passar utmärkt för gruppträning. Då kan man sporra varandra lite extra. Övningarna utförs oftast mot klockan och det blir allt vanligare med tävlingar inom programmet.

5 fördelar med CrossFit

  • Den höga intensiteten stimulerar hjärtat och förbättrar konditionen
  • Muskelstyrkan ökar
  • Koordinationen förbättras när olika delar av kroppen måste jobba tillsammans
  • Kombinationen av styrka, kondition och smidighet ökar kroppens flexibilitet
  • Balansen förbättras av de olika övningarna

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärna

Läs mer om CrossFit

Crossfit Nordics hemsida

Crossfit Journal

Crossfit.com: What is CrossFit?

En reaktion på “CrossFit – hårdare än hårdast

  1. Pingback: Hälsoprodukter | Kettlebells - träna som ryska armén

Kommentera