CLA

CLA, eller konjugerad linolsyra som det egentligen heter, är en transfettsyra med flera intressanta egenskaper. Mycken forskning har bedrivits kring syran sedan den upptäcktes 1987, och resultaten är inte alltid eniga.

Vad är CLA?

CLA är en familj av transfettsyror med 28 isomerer (föreningar med samma molekylformel men olika strukturformel). Dessa förekommer naturligt i kött- och mejeriprodukter främst från idisslare. Molekylformeln är C 18 H 32 O 2.

Historia

1979 testade forskare från University of Wisconsin i USA att applicera ett extrakt från nötkött på försöksmöss. Mössen utsattes sedan för ett starkt cancerframkallande ämne. När forskarna efter fyra månader räknade hur många cancertumörer som utvecklats av möss upptäckte de att de möss som fått ta del av extraktet hade utvecklat 20 % färre tumörer. Det var givetvis en stor upptäck, men det skulle dröja ända till 1987 innan man lyckades identifiera CLA som det ämne som hade sänkt cancertillväxten så dramatiskt.

Senare fann också forskarna att en speciell isomer av syran, c9,t11-CLA kunde minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och dessutom bekämpa inflammationer hos människor, och mängder av studier har gjorts kring syrans effekter på viktminskning och fettförbränning. Resultaten av dessa studier varierar dock stort i och med att man använt sig av olika metoder och studerat olika saker. Numera är det dock mer eller mindre accepterat att CLA har en viss effekt för fettförbränningen, men också att intag av ”fel” isomer kan påverka insulinnivåerna i blodet negativt.

CLA och fettförbränning

c9,t11-CLA

c9,t11-CLA

t10,c12-CLA

t10,c12-CLA

I den tidiga forskningen kring CLA användes främst en blandning av två isomerer: c9,t11-CLA och t10,c12-CLA. När man senare separerade dessa och undersökte dem var för sig framkom det att den första av dem hade klart positiva effekter för människokroppen medan den visade klart negativa effekter. Det finns vissa  farhågor att extra intag av CLA hos överviktiga personer kan orsaka eller förvärra insulinresistens, vilket ökar risken för att utveckla diabetes. Även ökat bildande av kolesterol och oxidativ cellstress tros vara biverkningar av användning.

I kosttillskott förekommer generellt båda isomererna tillsammans då den första har visat sig öka fettförbränningen och den andra ökar muskeltillväxten. I denna typ av blandning undviks de negativa effekter som t10,c12-CLA ger och kosttillskottet är enligt dagens forskning ofarligt.

Effekterna av CLA på fettförbränningen är marginella, och är långt ifrån tillräckliga för överviktiga personer som vill gå ner i vikt. CLA är alltså ingen ”mirakelmetod” eller liknande. Doser om 3,4 gram/dag har visat sig mest effektiva och leder över tid till viss viktnedgång i samband med träning. Av styrketränare och kroppsbyggare används CLA främst under ”deffen” då ämnet har visat sig kunna öka fettförbränningen samtidigt som man kan bibehålla muskelmassan.

Bra att veta

* Forskning har visat att idisslare (kor) som matas med hö och annat foder producerar mindre CLA än djur som betar fritt. Vi får därför i oss mindre naturlig CLA i kosten än tidigare då en allt större del av vår kött- och mejeriproduktion sker med utfodring. Detta är dock inget farligt, vi klarar oss bra även utan CLA.

* CLA används med fördel av dig som är seriös med din träning och vill gå ned i vikt samtidigt som du behåller muskelmassa. Är du överviktig lönar det sig mer att lägga om din diet och öka din motion, än att inta CLA.

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnatom stjärna hälsoproduktertom stjärna hälsoproduktertom stjärna hälsoprodukter

Köpa CLA

Det mest prisvärda CLA vi har hittat är Gymgigantens, men kolla gärna runt och jämför. Hittar du något billigare och bättre – tipsa oss!

Kommentera