Balansplattan är det perfekta träningsredskapet för rehabilitering av fot- och ledskador, men även ett roligt sätt att öva upp balansen på! Till skillnad från styrketräning, som ofta handlar om att aktivera stora muskelgrupper, fokuserar balansträning på att stärka upp de små stabiliserande musklerna som är en förutsättning för att vi överhuvudtaget ska kunna hålla oss på fötterna!

Förutom ovan nämnda fördelar ger balansträning även bra hållning, koncentrationsträning och i många fall också en ökad kroppskännedom. Även äldre kan ha stor nytta av den här sortens träning. Undersökningar har visat att balansförmågan försämras med åldern, men så lite som två träningstillfällen per vecka kan förbättra förmågan enormt!

balansplattaVi på Hälsoprodukter rekommenderar balansplattan, eller balansbrädan som den ibland också kallas, som ett bra träningsredskap för att stärka balansen. Det finns många sätt att träna upp denna förmåga på, men få är så billiga och smidiga som den lilla runda plattan med en halvsfär i botten. Den som känner sig manad kan till och med tillverka en egen balansplatta!

Annan bra balansträning kan utföras exempelvis på en studsmatta. För att hålla kroppen i balans på och ovanför en sådan aktiveras nämligen i princip alla av kroppens muskler! Problemet är att studsmattor ofta är dyra, stora och inte särskilt lätta att ta med sig till hotellrum. En balansplatta är billig, liten och kan följa med nästan varsomhelst. Det ska dock erkännas att den inte är särskilt rolig att stå på minut efter eviga minut. 🙂

Fördelar med balansträning

* Att ha en god balans är vitalt för framgångsrik idrott på elit- såväl som på amatörnivå.

* Risken för skador minskar, speciellt vid terränglöpning och liknande aktiviteter som straffar fotlederna.

* Skonsam och effektiv rehabiliteringsträning.

* Bra balans är tillsammans med styrka, vighet och koordination förutsättningar för en aktiv livsstil.

* Risken för snedbelastning minskar.

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnatom stjärna hälsoproduktertom stjärna hälsoprodukter

Köpa balansplatta

När du ska köpa en balansplatta rekommenderar vi webbutiken Sporttema av flera olika anledningar. Du får 3 års garanti på din platta, 30 dagars öppet köp och dessutom lägsta pris-garanti! Deras balansplattor hittar du här.

Lämna ett svar