Medelhavskosten är en näringsrekommendation som uppstod i mitten av 1990-talet. Dr Walter Willett vid Harvards Universitet sägs vara den som definierade kosten som inspirerad av traditionella kostvanor på Kreta, många grekiska kustområden och södra Italien på 1960-talet. Tvärtom vad man kan tro är medelhavskosten alltså inte alls representativ för hela medelhavsområdet.

Vad består medelhavskosten av?

MedelhavskostDe viktigaste aspekterna av denna diet inkluderar ett relativt högt intag av olivolja tillsammans med en kost till stor del bestående av baljväxter, fiberrika spannmål, frukt och grönsaker. Däremot rekommenderas man ta det lugnt med mejeriprodukter, fisk, kött och köttprodukter. Vin rekommenderas också, om än i måttliga mängder (max 1 glas om dagen).

Olivoljan bör vara den främsta fettkällan och är karaktäristisk för medelhavsdieten. Den anses viktig då den har en hög andel enkelomättat fett och innehåller stora mängder antioxidanter. Fisk och fågel bör ätas framför annat kött som källa till protein, och en stor del av kolhydraterna ska vara långsamma (lågt GI). Maximalt fyra ägg per vecka är det som gäller, och total fettmängd bör ligga mellan 25-35% av kaloriintaget, med en andel mättat fett som inte överstiger 8%.

Forskning och studier kring medelhavskosten

Medelhavsdieten är mycket väldokumenterad utifrån ett hälso- och viktperspektiv. 1970 kom man genom en studie av sju olika länder fram till att kretensare hade anmärkningsvärt låga dödstal orsakade av hjärtsjukdom, den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. I en mycket pragmatisk studie genomförd nästan 30 år senare, Lyon Diet Heart Study, fann man klara tecken på att kosten dramatiskt kunde förbättra hälsan för människor som redan överlevt en hjärtattack. Omläggning av kosten visade sig kunna sänka den totala dödligheten med 70%!

2008 avslutades en åtta år lång spansk studie i vilken 13 000 personer hade ingått. Undersökningen visade att de personer som följde en strikt medelhavsdiet löpte lägre risk för typ 2-diabetes. En annan studie publicerad 2008 visade klart och tydligt att medelhavskosten fungerade bättre än en fettsnål diet gällande viktminskning.

Sammanfattning

Medelhavskosten är en väl utforskad diet som funnits i över femton år. Fördelarna med den är många: undersökningar visar tydligt att man både kan gå ner i vikt och förbättra sin hälsa, utan att för den skull behöva lägga om sin kosthållning helt och hållet. Råvarorna tillåter vällagad och ofta god mat, även om den kan ta tid att tillaga. Det är alltså inte alltid den lämpligaste kosten för människor i farten. Glöm inte heller att all bra kosthållning ska kombineras med en aktiv livsstil!

Vårt betyg

Betyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnaBetyg stjärnatom stjärna hälsoprodukter