Açai – urkraft från Amazonas

AçaiAçaipalmen [a-saj-i] växer i Central- och Sydamerika, i ett bälte som sträcker sig från Belize i söder, genom Brasilien och upp till Peru. Palmen har en liten, mörklila frukt (egentligen stenfrukt), som är ett av de viktigaste livsmedlen för människorna som lever i Amazonasregionen i Brasilien. Açai smakar som en blandning av bär och choklad och är full av antioxidanter, aminosyror och essentiella fettsyror. Den innehåller tio gånger som mycket antocyaniner som rött vin, och har är också har ett proteinstruktur som liknar äggvita, det vill säga animaliskt protein. Helt likvärdigt med detta är açai-proteinet dock inte.

Minst en studie har visat att kemiska föreningar ur açai saktar ner spridningen av leukemiceller i kulturer framställda i laboratoriemiljö (även om sådana studier behöver upprepas och verifieras innan de står på vetenskaplig grund), och andra har visat att bäret är effektivt mot fria radikaler.För att vara en frukt innehåller Açai en relativt hög andel av fettsyror, inklusive olje-, palmitin och linolsyra (en omättade omega-6 fettsyra).

Näringssammansättning

100 gr frystorkad frukt ger 532 kcal
49 g kolhydrater
8 g protein
29 g fett
42 g kostfiber
900 IU vitamin A
45 mg vitamin E
237 mg kalcium
55 mg fosfor
4,2 mg järn

Açai i affären

Liksom andra stenfrukter består açaifrukten av ett stort frö omgivet av ätligt fruktkött, juice, och skal. Açaifrukt finns att köpa hela, som juice, smoothies, eller fryst puré. Vanligast är dock att de säljs som en rekonstruerad frystorkad massa, både i hälsokostbutiker och på nätet från flera leverantörer. Även kapslar med açaiextrakt är vanliga i Sverige.

Recept: Açai Boost

2 port. Detta recept är en försvenskad version av ett populärt brasilianskt mellanmål, açai na tigela (”açai i skål ”).
250 gram fryst açaipuré (eller 2 dl juice som ger ett lägre kalorivärde – ca 95 kcal)
8 hela frysta jordgubbar
0,6 dl yoghurt
0,6 dl mjölk eller sojamjölk
½ tsk vaniljsocker
1,2 dl naturell müsli
1,2 dl färska bär eller säsongens frukter
Mixa allt utom müslin och de färska bären till en slät smoothie. Häll allt i en skål, strö på granola och färsk frukt före servering.

Näringsinnehåll per portion

229 kcal
36,1 g kolhydrater
7,4 g protein
8,5 g fett
6,2 g kostfiber

Köpa Açai

Açai finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker, det är en stenfrukt med dokumenterat goda och antioxidanta egenskaper som har ätits av den sydamerikanska ursprungsbefolkningen i tusentals år. Vi på Hälsoprodukter gillar seriösa och väletablerade Body Store, som säljer Açai både somkapslar och som välsmakandejuice.