I vårt immunförsvar samarbetar hela tiden en mängd olika saker för att hålla kroppen frisk. Utöver vita blodkroppar och antikroppar  har vi både enzymer, hormoner och cytokiner i vår arsenal av vapen mot inkräktare. Och inkräktarna är många.

Man behöver nämligen inte bo mitt i storstädernas stress och föroreningar för att utsättas för bakterier, virus, giftsporer och oxidanter. Dessa drabbar oss alla. Vad vi däremot kan styra över är om vi vill hjälpa eller stjälpa vårt immunförsvar. Precis som det finns bra och stärkande matvaror finns det också direkt dåliga. I den här artikeln fokuserar vi på de bra, och ger dig 5 bra tips som håller ditt immunförsvar i topp!

apelsinerApelsin

Den klassiska källan till C-Vitamin. Många andra frukter, bär och grönsaker innehåller också C-Vitamin, men apelsin ger dig förutom det även en del kostfibrer såväl som små mängder skelettstärkande kalcium och blodtryckssänkande kalium. Vitamin C hjälper även kroppen att ta upp livsnödvändigt järn. Denna saftiga frukt har därför en given plats på vår lista.

Makrill

Makrill är fullproppad med nyttiga Omega-3-fettsyror. Dessa spelar en viktig roll i stärkandet av vårt immunförsvar. Den som inte tycker om makrill kan enkelt ersätta den med någon annan fet fisk, som till exempel sik, sill eller ål. Utöver Omega 3 är makrillen även en utmärkt källa till selen och D-Vitamin. Selen är ett ämne som också stärker immunförsvaret, medan forskning har visat att Vitamin D har stor betydelse för vår ork och humör. D-Vitamin bildas i våra egna kroppar när vi utsätts för solljus, och mer än fyra femtedelar av oss nordbor lider av brist på vitaminet när vi kommer in i februari. Makrill är alltså ett utmärkt sätt att fylla på i depåerna!

Svarta vinbär

Dessa delikata bär blandas enkelt ner i frukostyoghurten eller smoothien och innehåller en stor mängd antocyaniner. Antocyaniner är kraftfulla antioxidanter, och 100 gram svarta vinbär ger halva dagsbehovet av antioxidanter. Utöver det innehåller de även Vitamin C och E, samt en del kostfibrer.

mörk choklad

Mörk choklad

Mörk choklad är, trots det höga innehållet av fett och socker, en numera ganska accepterad vardagslyx av näringsexperterna. Skälet är det höga innehållet av antioxidanter som kommer från kakaon. Välj därför choklad med högt kakaoinnehåll – minst 70 %, och gärna också certifierade produkter som stöder lokal produktion och hållbart ekologiskt jordbruk! En lagom daglig dos är 20-30 gram eller ungefär en ”ruta”.

Probiotisk yoghurt

En stor del av vårt immunförsvar är bundet till vår tarmflora, där en ständig kamp mellan ”onda” och ”goda” bakterier pågår. Yoghurt innehåller stora mängder såkallade probiotiska bakterier som klarar av att överleva i den sura magsäcken och få fäste i tarmarna. Den goda effekten är vetenskapligt bevisad och många sjukhus ger numera Proviva eller annan probiotisk yoghurt till sina patienter för att stärka deras immunförsvar. Förutom snälla bakterier innehåller yoghurt också kalcium och en del protein som bygger upp vår kropp. 2-3 deciliter yoghurt per dag räcker för att göra en skillnad.

One Reply to “5 matvaror som boostar ditt immunförsvar”

Lämna ett svar