Zink är en metall som har grävts upp och använts av människan i tusentals år. Det var dock först under 1200-talet som zink började förädlas och framställas i ren form, innan dess hade metallen bara förekommit som en av beståndsdelarna i mässing. Det är en relativt vanlig metall som utgör 0,0076 % av jordskorpan.

Många känner inte till metallens betydelse för hälsan men man beräknar att ungefär en tredjedel av jordens befolkning, främst bosatt i u-länder, lider av zinkbrist. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd eftersom zink ingår i närmare hundratalet av kroppens enzymer, och dessutom har stor betydelse för hormonproduktionen i bland annat bukspottskörteln och sköldkörteln.

Zinkbrist

Zinkbrist har många allvarliga biverkningar, något som tyvärr bidrar till att runt 800 000 barn och ungdomar i utvecklingsländer dör varje år. Eftersom zink är en komponent i ett stort antal enzymer och körtlar påverkas hela kroppen negativt av ett underskott. Ett exempel är magsår och problem med matsmältningen då metallen ingår i matsmältningsenzymer. Ett annat är anemi och cirkulationssjukdomar.

Vidare påverkar zinkbrist fertiliteten. Män kan drabbas av impotens, prostataproblem och i värsta fall sterilitet, kvinnor kan få svårigheter att amma och menstruationen kan rubbas. Dessutom försvagas immunförsvaret med eksem och sämre sårläkning som följd. Hjärnan påverkas också vilket kan leda till depression, apati och inlärningsproblem.

Bra zinkällorBra zinkkällor

Rekommenderat dagligt intag är 7 mg för kvinnor, 9 mg för gravida kvinnor och män, och 11 mg för ammande kvinnor. Zink finns i riklig mängd i kött, fågel, fisk och ostron, men återfinns även i bland annat mjölk och vissa fullkornsprodukter.

Bra att veta

* Vid ett överdrivet zinkintag minskar kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och koppar, något som på sikt kan leda till anemi och andra bristsjukdomar.

* Vid glutenintolerans finns det risk för nedsatt upptagningsförmåga av zink i tarmen vilket kan leda till brist.

* Grönsaker och vegetabilier innehåller relativt lite zink jämfört med kött- och mejeriprodukter. Dessutom har de flesta spannmålsprodukter ett högt innehåll av fytinsyra, vilken påverkar upptaget av zink negativt. Det innebär att vegetarianer och veganer kan löpa förhöjd risk för zinkbrist.

Köpa zinktillskott

Den som äter en bra och balanserad svensk kost får oftast i sig all nödvändig zink via maten. Men om du är glutenintolerant, vegetarian, gravid eller ammande finns en risk att du inte får i dig allt du behöver. Ett vanligt symtom på zinkunderskott är svårläkta sår. Detta kan förstås ha många andra orsaker, men att fylla på sina zinkreserver är ofta en bra idé. Vi kan rekommendera zinktillskott frånSvenskt Kosttillskott som är prisvärt och av hög kvalitet.

One Reply to “Zink – mer än bara sårläkning”

Comments are closed.